Gedumpt door bindingsangst? Zo ga je ermee om
Komt iemand met bindingsangst terug? Het is menigeen wel eens overkomen. Je bent tot over je oren verliefd op iemand, maar hoe dichter bij jij komt, des te meer afstand zoekt de ander. Uiteindelijk hoor je de woorden ‘Sorry ik heb bindingsangst’. Wat kun je ermee en kun je iemand met bindingsangst terugwinnen?
Wat is bindingsangst?
Iemand die last heeft van bindingsangst vindt het moeilijk om langdurige verbintenissen aan te gaan. Relaties zijn vaak vluchtig en ze steken er weinig tijd en energie in. Eigenlijk is de term bindingsangst een beetje misleidend. Mensen die er last van hebben zijn namelijk juist bang dat ze verlaten worden. Ze zijn bang dat op het moment dat ze een band hebben opgebouwd iemand weer vertrekt. Om die afwijzing te voorkomen en de controle te houden laten ze mensen niet dichterbij komen.
Komt iemand met bindingsangst terug?
Een breuk is nooit makkelijk, het is dan ook niet zo vreemd dat je iemand graag terug wil. Er is altijd een kans dat iemand terugkomt, maar iemand met bindingsangst zal eerst aan zichzelf moeten werken om een gezonde langdurige relatie aan te kunnen gaan.
De eerste stap op weg naar het overkomen van bindingsangst is erkennen dat er een probleem is. De volgende stap is om te achterhalen waar het probleem vandaan komt. Die stap is vaak de lastigste omdat iemand in zijn eigen verleden moet graven. Oorzaken van bindingsangst gaan vaak terug tot aan de jeugd, maar kunnen ook te maken hebben met bepaalde belemmerende patronen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken:
- Gebrek aan eigenwaarde
- Trauma’s
- Opvoeding
- Eerdere relaties
- Moeite met emoties
Iemand met bindingsangst terugwinnen
Het is niet onmogelijk om een relatie aan te gaan en te onderhouden met iemand die bindingsangst heeft. Toch kan het voor problemen in de relatie zorgen. Wil je dat de relatie toch werkt dan is het belangrijk dat jullie goed communiceren. Je partner zal moeite hebben met andere mensen te vertrouwen. Bespreek dit, luister naar elkaar en spreek ook jouw gevoelens en verwachtingen uit.
Voorkom dat je regels opstelt waar je partner aan moet voldoen. Dit kan averechts werken. Vergeet ook niet jezelf in dit geheel. Je bent goed zoals je bent en hoeft je eigen normen en waarden niet aan de kant te zetten voor iemand anders. Als jullie serieus aan jullie relatie willen werken is het aan te raden om professionele hulp te zoeken.
Houd er rekening mee dat het overwinnen van bindingsangst niet van het ene op het andere moment plaats zal vinden. Dit gaat in verschillende fases:
- Ontkenning
- Bedenken van rationele redenen
- Liefdevolle connecties gevolgd door terugtrekken
- Erkenning
- Acceptatie
Als je als partner van iemand met bindingsangst echt aan je relatie wil werken moet je je partner de ruimte geven en geduld hebben.
Ik ben Gloria, een gepassioneerde schrijver die geniet van het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om maatschappelijke vraagstukken, kunst, wetenschap of persoonlijke verhalen, ik haal voldoening uit het creëren van teksten die zowel boeiend als informatief zijn. Mijn schrijfstijl kenmerkt zich door toegankelijkheid en een frisse blik, waardoor complexe ideeën begrijpelijk worden voor een breed publiek. Schrijven is voor mij een manier om mijn nieuwsgierigheid te voeden en anderen te inspireren met nieuwe perspectieven. Met enthousiasme en een scherp oog voor detail breng ik verhalen tot leven die raken en verbinden.